Comentariu

Vei putea scrie un comentariu amănunțit al comediei „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale cu ajutorul explicațiilor de pe această pagină. Totodată, vei reuși să reții tipurile de comic pe care autorul le folosește, vei afla care sunt cele mai importante personaje și ce metode de caracterizare sunt folosite pentru a le contura portretul, vei înțelege tema și semnificația titlului, dar vei putea citi și alte informații care te vor ajuta să scrii un material complex despre această comedie.

Introducere

În partea introductivă a comentariului tău trebuie să menționezi ce fel de text este „O scrisoare pierdută”, cărui gen literar îi aparține și care este scopul acestei comedii. Prin urmare, dacă analizăm această comedie observăm că sunt prezente elemente specifice textelor dramatice, acestea fiind influențate de viziunea lui Caragiale și accentuând contrastul dintre esență și aparență.

Astfel, putem începe cu menționarea faptului că elementele de compoziție ale acestei comedii au un rol important în transmiterea mesajului.

Exemplu

Ion Luca Caragiale face parte din perioada marilor clasici ai literaturii române, fiind cunoscut ca cel mai important dramaturg român. Scriitorul se inspiră din lumea societății burgheze de la acea vreme, din evenimentele locale, dând naștere celebrelor comedii: „O scrisoare pierdută”, „O noapte furtunoasă”, „D-ale carnavalului”.

„O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale este o operă dramatică, mai exact, o comedie realistă de moravuri politice și sociale, bazată pe conflicte dramatice. Comedia pune accentul pe contrastul dintre esență și aparență, prin participarea personajelor ridicole, care sunt puse în situații comice. Scopul acestei creații este de a satiriza și de a corecta anumite defecte omenești. Astfel, prin elementele de compoziție specifice unui text dramatic și prezente în această comedie, Caragiale face referiri la fariseism, prostie, incultură, demagogie, fiind de părere că satirizarea defectelor umane are ca efect corectarea lor.

Semnificația titlului

Cu siguranță un rol important în comentariul tău îl va ocupa semnificația titlului comediei „O scrisoare pierdută”. Astfel, trebuie să evidențiezi faptul că autorul nu a neglijat acest aspect și a ales acest titlu pentru a „prevesti” ceea ce se va petrece în piesa de teatru. Scrisoarea reprezintă „mărul discordiei” și introduce comicul de situație încă de la începutul comediei.

Exemplu

Titlul este ales în mod special de autor pentru a anticipa intriga piesei de teatru și motivul izbucnirii conflictelor dintre personaje. Acesta este alcătuit dintr-un substantiv comun, simplu: „O scrisoare”, care ar putea fi orice scrisoare, și adjectivul „pierdută”. Din punctul de vedere al compoziției comediei, tehnica „bulgărelui de zăpadă” dirijează acțiunea piesei grupată în patru acte și amplifică, treptat, începând încă din titlu, conflictele dintre personaje.

Tema

Dacă trebuie să scrii despre compoziția comediei „O scrisoare pierdută”, atunci comentariul tău trebuie să cuprindă precizări referitoare la titlu, temă, conflict dramatic, tensiunea dramatică și viziunea adoptată de dramaturg pentru transmiterea mesajului. Cu alte cuvinte, eseul tău trebuie să detalieze procedeele compoziționale evidențiate în comedie.

Exemplu

Fiind destinată reprezentării pe scenă, dovadă fiind didascaliile, principalul mod de expunere al comediei este dialogul, prin intermediul căruia personajele schimbă replici și își prezintă opiniile și intențiile. Tema comediei este prezentarea vieții social-politice dintr-un oraș de provincie, pe fondul agitației și forfotei specifice campaniei

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in