Zoe Trahanache

Scrisă de I. L. Caragiale, „O scrisoare pierdută” este o comedie de actualitate, chiar dacă premiera ei a avut loc în anul 1884. Comedie de moravuri, opera satirizează defecte umane și ilustrează anumite tipologii universale: demagogul, Don Juan-ul, încornoratul etc. Zoe Trahanache, al cărei portret îl detaliem în cele ce urmează, întruchipează tipul femeii cochete, dar și pe cel al adulterei. Ea este unicul personaj feminin al operei.

Caracterizare directă

În mod direct, Zoe Trahanache este caracterizată de către alte personaje și de către autor (în didascalii). Remarcăm și autocaracterizarea, pe alocuri („sunt o femeie bună, am să ți-o dovedesc!”), deși modul în care Zoe se percepe nu coincide cu realitatea.

În lista personajelor, autorul o desemnează drept „soția lui Zaharia Trahanache”, clarificând astfel statutul ei social. Zoe nu se remarcă prin propriile calități, nu depune niciun fel de efort în cadrul societății în care trăiește (nu muncește). Fiind soția unui om bogat și influent, Zoe își asigură o existență confortabilă și lipsită de griji. Cu toate acestea, ea nu se comportă deloc onorabil în postura de soție, înșelându-l pe Zaharia cu Ștefan Tipătescu, prefectul județului. 

Bărbatul ei este mult mai tolerant decât ne-am aștepta, nu din cauză că nu i-ar păsa de trădarea celor doi, ci fiindcă nu dorește s-o piardă. El recunoaște că soția lui reprezintă un „vițiu sentimental” și este conștient de faptul că nu poate îndeplini toate dorințele unei femei aflată în floarea vârstei. El nu ia în serios aventura soției, continuând s-o idealizeze: „cum e ea simțitoare”. Cațavencu o numește „înger”, iar Tipătescu notează „firea glumeață” a lui Zoe, însă niciuna dintre aceste trăsături n-o definesc, de fapt. Aceste nepotriviri dovedesc și ele ipocrizia femeii.

Caracterizare indirect

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in