Lock

Iordache Brânzovenescu

Lock

Una dintre faimoasele comedii ale lui I. L. Caragiale, „O scrisoare pierdută” satirizează tarele societății și pe cele ale politicii românești. Prima reprezentație a piesei a avut loc la Teatrul Național București, în data de 13 noiembrie 1884, opera fiind puternic inspirată de farsa electorală petrecută cu numai un an mai devreme, în 1883.

Principala modalitate de înfățișare a societății și de ironizare a defectelor acesteia este reprezentată de construirea personajelor memorabile regăsite în operele lui Caragiale. Atât piesele de teatru ale autorului, cât și schițele, au dat naștere unor figuri de neuitat: Dl. Goe, Bubico, Mița Baston și alții. Unul dintre aceste personaje este Iordache Brânzovenescu, perechea lui Farfuridi, ambii având nume cu rezonanță culinară. Numele sunt alese astfel încât să simbolizeze dorința de a satisface propriile nevoi și dorințe, plasată deasupra importanței bunăstării colective. Este vorba despre un hedonism pasiv, întrucât cei doi nu sunt cei care inițiază actele corupte, dar se asociază cu orice le-ar putea garanta un minim profit.

Iordache Brânzovenescu este un personaj secundar, masculin și individual al comediei „O scrisoare pierdută”. Reprezentant al partidului aflat la guvernare în vremea cam...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in