Lock

Farfuridi

Lock

În data de 13 noiembrie 1884 a avut loc cea dintâi reprezentație a piesei de teatru „O scrisoare pierdută”, al cărei autor este bine-cunoscutul I. L. Caragiale. Faimos pentru opera sa (ce conține comedii, nuvele, momente și schițe), care reprezintă o veritabilă radiografie a societății românești, Caragiale satirizează defectele acesteia fără rezerve sau ocolișuri.

Tache Farfuridi este un personaj individual, masculin, unul dintre personajele secundare ale comediei „O scrisoare pierdută”. El face parte dintr-un cuplu ridicol, care îl include și pe Iordache Brânzovenescu (chiar și numele celor doi se completează reciproc într-o manieră comică). Ambii sunt membri ai partidului aflat la putere, dar, departe de a simboliza inovația și progresul în politică, cei doi reprezintă chiar opusul acestor concepte.

Astfel, Farfuridi este un personaj caricatural, ale cărui principale caracteristici decurg din diversele manifestări ale comicului. La rândul său, comicul din „O scrisoare pierdută” este construit prin intermediul evidențierii contradicției dintre aparență și esență. Deși dorește să pară unul dintre „stâlpii puterii”, un membru important al partidului aflat la guvernare, Farfuridi este o simplă marionetă, manipulată de vicleanul Zaharia...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in