Agamemnon Dandanache

„O scrisoare pierdută” este o comedie scrisă de I. L. Caragiale, considerat până în ziua de astăzi a fi cel mai mare dramaturg român. Opera se definește drept comedie realistă de moravuri, concentrându-se îndeosebi pe aspectele sociale și politice ale lumii românești contemporane cu scriitorul. „O scrisoare pierdută” a fost interpretată pentru prima dată pe scena Teatrului Național din București, în anul 1884. 

Dintre personajele comediei se remarcă: Nae Cațavencu, Zaharia și Zoe Trahanache, Ghiță Pristanda, Tache Farfuridi, Iordache Brânzovenescu, Ștefan Tipătescu și Agamemnon Dandanache. Cel din urmă este un personaj secundar, masculin și individual, făcându-și apariția în postura de candidat trimis de la centru pentru a fi ales deputat „în județul X”. El este caracterizat de către însuși autorul comediei ca fiind „mai prost decât Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu”.

Dandanache reprezintă întocmai tipologia demagogului, trăsăturile sale fiind desprinse: în mod indirect, din comicul de caracter rezultat din comportamentul personajul...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in