Caracterizarea personajelor

Caracterizarea personajelor este realizată în mod direct de către dramaturg, prin didascalii și prin enunțarea listei de personaje de la începutul piesei. 

Dacă vrei să afli care sunt personajele comediei „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale vei găsi răspunsul în această secțiune.

Nae Cațavencu este candidatul grupării dizidente din partid. În lista de personaje, este „avocat, director-proprietar al ziarului Răcnetul Carpaților, prezident-fondator al Societății Enciclopedice-Cooperative Aurora Economică Română”.

Personajul ilustrează tipologia politicianului demagog și a arivistului, care urmează principiul lui Machiavelli, „scopul scuză mijloacele”. El este capabil să se adapteze în orice situație. „Depersonalizat, el suferă de mimetism organic, care suprimă granița dintre real și simulat”, aprecia criticul Liviu Papadima. Cât timp deține scrisoarea, este orgolios, agresiv (dialogul cu Tipătescu, actul II, scena IX), iar după ce pierde scrisoarea, devine umil, lingușitor (dialogul cu Zoe, actul IV, scena IX), știe cum să simuleze emoția, să plângă, să-i influențeze pe ascultători, elementele nonverbale și paraverbale ale discursului său evidențiind un patriotism de paradă, care ascunde dorința lui de parvenire. Scopul său declarat este prosperitatea României: „România să prospere și tot românul să se îmbogățeze”, dar adevăratul său scop este accesul în sfera puterii. Din această cauză, personajul falsifică o poliță pentru a primi împrumutul de la bancă, îi sustrage scrisoarea Cetățeanului turmentat și îi șantajează pe liderii politici locali, iar în final, acceptă umil să conducă festivitățile de sărbătorire a victoriei adversarului său.

Ștefan Tipătescu, prefectul județului, este un om de acțiune, cu o perso...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in