Rezumat

O noapte furtunoasă Rezumat

Citind rezumatul operei O noapte furtunoasă vei vedea care sunt cele mai importante evenimente care se petrec în cele două acte ale piesei, care sunt personajele principale și cum sunt acestea prezentate.

„Comedia „O noapte furtunoasă” a fost citită pentru prima dată la Iaşi, în anul 1878, la cenaclul „Junimea”. Premiera a avut loc un an mai târziu, în 18 ianuarie 1879, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. În același an, piesa a fost publicată în revista „Convorbiri literare” şi inclusă în volumul „Teatru” din 1889.

Opera este structurată în două acte, fiecare a câte nouă scene. Didascaliile sunt utilizate cu precădere pentru a descrie decorul ce acompaniază acțiunea, precum și atitudinile personajelor. Astfel, în deschiderea piesei suntem informați cu privire la cadrul în care va avea loc prima scenă: «O odaie de mahala» cu «mobile de lemn şi paie», iar în spatele încăperii, «o puşcă de gardist» (membru al gărzii civice). În acest cadru facem cunoștință cu două dintre personajele operei: Jupân Dumitrache Titircă, negustor de cherestea şi căpitan în garda civică, îi povestește prietenului său, Nae Ipingescu (funcţionar), o întâlnire neplăcută de la grădina de vară Union, unde mersese împreună cu soţia, Veta, şi cumnata, Ziţa. Un tânăr ce părea a fi funcționar public (pe nume Rică Venturiano) se uita insistent la soția lui, ofensând astfel «onoarea de familist» a lui Jupân Dumitrache. Acesta, decis să-l prindă pe «bagabont», îl urmează pe stradă, dar tânărul scapă datorită unei haite de câini care‑i taie calea, făcându-l să devieze de la propriul drum.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in