Comentariu Bac

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „O noapte furtunoasă” este important să menționezi faptul că această piesă este o comedie a cărei premieră avut loc în data de 18 ianuarie 1879, pe scena Teatrului Național din București. Este întotdeauna de apreciat dacă știi și alte informații adiționale legate de această piesă.

De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

Comedia „O noapte furtunoasă” a fost citită pentru prima dată la Iași, în anul 1878, la cenaclul „Junimea”. Premiera…

...

Explicarea titlului

În ceea ce privește titlul piesei, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. În cazul piesei de față, titlul se află în strânsă legătură cu tema și mesajul piesei, ambele referitoare la moravurile societății românești. Recomandăm cunoașterea simbolisticii titlului, întrucât aceasta va impresiona în mod plăcut profesorul corector.

Exemplu

Titlul piesei („O noapte furtunoasă”) este urmat de un subtitlu („farsă”), iar împreună, cele d…

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul piesei „O noapte furtunoasă”, temele pot varia, însă toate se află în strânsă legătură cu chestiunea degradării integrității sociale a burgheziei românești din vremea lui I.L. Caragiale.

Exemplu

Tema piesei este reprezentată de moravurile societății românești, văzută prin ochii lui Caragiale. Acesta a reușit performanța de a surprinde trăsă…

...

Rezumat pe acte

Recomandăm realizarea rezumatului piesei „O noapte furtunoasă” ținând cont de structura sa. Din punct de vedere structural, piesa conține două acte a câte nouă scene fiecare. Pentru a păstra concizia rezumatului, încearcă să amintești doar cele mai importante evenimente ce au loc pe parcursul acțiunii acestei comedii.

Exemplu

În deschiderea piesei facem cunoștință cu două dintre personajele operei: Jupân Dumitrache Titircă îi povestește prietenului său, Nae Ipingescu, o întâlnire neplăcută de la grădina de vară Union, unde mersese împreună cu soția, Veta, și cumnata, Zița. Un tânăr pe nume Rică Venturian…

...

Personaje

În cazul piesei „O noapte furtunoasă”, personajele sunt numeroase, bine individualizate, fiecare reprezentând un anumit tip uman, specific comediilor lui Caragiale. Recomandarea noastră este să te concentrezi pe rolul personajelor și pe felul în care ele au fost construite, astfel încât să transmită ideea principală a piesei prin felul lor de a fi. Nu uita să precizezi tipul personajului, precum și modalitățile de caracterizare specifice.

Exemplu

Personajele piesei sunt, după cum urmează: Jupân Dumitrach…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in