Apartenența la specie

Ai primit tema de a demonstra că opera O făclie de Paște de Ion Luca Caragiale este o nuvelă? Liceunet îți pune la dispoziție un material pe care îți poți folosi drept sursă de inspirație pentru a putea dovedi apartenența la specia nuvelei. În acest material vei găsi informații despre tema și semnificația titlului, vei afla care sunt personajele principale care iau parte la acțiune, vei putea citi o definiție a nuvelei și vei afla câte dintre caracteristicile acestei specii sunt evidențiate în opera „O făclie de Paște”. 

Nuvela este o operă epică cultă în proză, de dimensiuni mai mari decât schița, cu un singur fir narativ și cu o acțiune mai complicată decât a schiței. La acțiunea nuvelei participă diferite personaje, bine individualizate și în număr moderat, accentul căzând pe caracterul acestora, nu pe acțiune. De asemenea, acțiunea nuvelei se complică progresiv, în centrul său plasându-se un conflict puternic.

„O făclie de Paște” de I. L. Caragiale a apărut pentru prima dată în revista „Convorbiri literare” în data de 1 august 1889. Ulterior, ea a fost retipărită în diverse colecții și antologii. Opera abordează problematici precum condiția omului străin într-o societate mai mult sau mai puțin omogenă etnic, discriminarea și implicațiile psihologice ale fricii duse la extrem.

Titlul nuvelei reprezintă punctul culminant al drumului hangiului Leiba Zibal către nebunie. Pe măsură ce frica protagonistului ia forme tot mai stranii, accentuându-se treptat, ea se transformă într-o tulburare psihică. Generată de groază, nebunia hangiului este motivată de manifestări ale instinctului de supraviețuire, astfel încât, ca răspuns la amenințările primite, el ia o atitudine drastică, dorind să se apere. În același timp, stresul ca...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in