Momentele subiectului

Pentru a putea scrie un eseu corect și complet trebuie să știi cu exactitate firul întâmplărilor. Astfel, dacă nu ai reușit încă să citești nuvela fantastică La hanul lui Mânjoală sau nu îți mai amintești secvențele importante, nu trebuie decât să accesezi povestirea pe momentele subiectului și vei găsi toate detaliile de care ai nevoie. 

„Fiind o nuvelă, La hanul lui Mânjoală este o operă epică în proză, iar acțiunea acesteia poate fi împărțită pe momentele subiectului. Astfel, în expozițiune asistăm la un monolog al personajului-narator, un drumeț care trebuia să ajungă la Popeștii-de-sus, la „pocovnicu Iordache” (viitorul lui socru). Acesta ia în calcul un popas la hanul lui Mânjoală, după care avea să ajungă la destinație cel târziu la ora zece.

Intriga are loc în momentul în care văduva proprietarului, acum hangița, îl întâmpină cu ospitalitate pe călător, al cărui nume îl aflăm tot acum (Fănică). Localnicii comentau cum că Marghioala (hangița) se ocupa cu vrăjitorii. Aceste comentarii se bazau și pe o întâmplare stranie, când doi tâlhari au atacat-o.

Unul dintre ei a murit pe loc, iar celălalt a rămas mut pentru totdeauna.
Pe parcursul desfășurării acțiunii au loc întâmplări stranii. Coana Marghioala trimite după mâncare și vin pentru drumeț.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in