Relația dintre două personaje

Nuvela „La hanul lui Mânjoală” a fost publicată pentru prima dată în „Gazeta săteanului”, urmând mai apoi a fi inclusă în volumele lui Caragiale, intitulate „Momente” (1901) și „Nuvele, povestiri” (1908). Textul este o nuvelă fantastică în care se ilustrează mitul folcloric al vrăjitoarei malefice. Aceasta întoarce din drum călătorii, tulburându-i și scoțând la suprafață dorințe ascunse, dar odată ieșiți din cercul magiei diavolești, aceștia își reiau cursul normal al existenței. 

Titlul nuvelei denumește chiar locul unde se petrece acțiunea: hanul lui Mânjoală, un loc al întâlnirii dintre real și fantastic, dintre forțele binelui și cele ale răului. Acesta mai poate fi considerat un centru al răului, având în vedere cercul trasat de Fănică pe parcursul călătoriei sale imaginare. Pătrunzând în acest spațiu, el devine captiv, iar ideea cum că își poate impune voința de a pleca devine o simplă iluzie.

Tema principală a operei este reluarea mitului vrăjitoarei cu intenții necurate, conectată atât la lumea reală, cât și la un univers fabulos, de...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in