Lock

Particularități ale unei nuvele

Lock

Printre cerințele întâlnite la examenul de Bacalaureat s-a regăsit și aceea de a scrie un eseu în care să prezinți particularități ale unei nuvele studiate. Astfel, printre textele pe care le puteai alege se numără și nuvela „La hanul lui Mânjoală”.

Nuvela „La hanul lui Mânjoală” a apărut în volumele lui Caragiale, intitulate „Momente” (1901) și „Nuvele, povestiri” (1908). Construită prin îmbinarea planului real cu cel fabulos, opera este o proză fantastică ce reflectă măiestria scriitoricească a lui Caragiale, care stăpânește foarte bine arta ambiguității și a misterului.

„La hanul lui Mânjoală” este o nuvelă fantastică atât prin construcție, cât și prin tematică. Tema principală a operei este reluarea mitului vrăjitoarei cu intenții necurate, conectată atât la lumea reală, cât și la un univers fabulos, demonic, la care omul de rând nu are acces. Din această cauză, ea creează confuzie în rândul drumeților care ajung la han, făcându-i să-și piardă simțul realității.

Titlul nuvelei denumește chiar locul unde se petrece acțiunea: hanul lui Mânjoală, un loc al întâlnirii dintre real și fantastic, dintre forțele binelui și cele ale răului. Administrat de coana Marghioala, o vrăjitoare misterioasă despre care circulau multe ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in