Particularități ale unei nuvele

Cerința subiectului III din cadrul Simulării examenului de Bacalaureat 2018 susținut de către elevii clasei a XI-a care urmează profilul real este redactarea unui eseu în care să prezinți particularități ale unei nuvele studiate de unde puteai alege nuvela La hanul lui Mânjoală. Citește mai jos rezolvarea Subiectului 3 conform baremului.

Nuvela „La hanul lui Mânjoală” a apărut în volumele lui Caragiale, intitulate „Momente” (1901) și „Nuvele, povestiri” (1908). Construită prin îmbinarea planului real cu cel fabulos, opera este o proză fantastică ce reflectă măiestria scriitoricească a lui Caragiale, care stăpânește foarte bine arta ambiguității și a misterului.

„La hanul lui Mânjoală” este o nuvelă fantastică atât prin construcție, cât și prin tematică. Tema principală a operei este reluarea mitului vrăjitoarei cu intenții necurate, conectată atât la lumea reală, cât și la un univers fabulos, demonic, la care omul de rând nu are acces. Din această cauză, ea creează confuzie în rândul drumeților care ajung la han, făcându-i să-și piardă simțul rea...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in