Argumentare nuvelă fantastică

Răspunsul la cerința de a argumenta faptul că opera La hanul lui Mânjoală este o nuvelă fantastică îl vei găsi pe această pagină. Profesorii cu care colaborează echipa Liceunet au redactat un material în care au inclus atât definiția nuvelei, cât și argumente care dovedesc apartenența la această specie a operei lui Ion Luca Caragiale.

La acțiunea caracteristică nuvelei participă diferite personaje, dar se evidențiază în special caracterizarea complexă a personajului principal. Putem observa aceste trăsături în cazul acestui text. Atenția autorului se concentrează în special pe caracterizarea personajului principal, precum și pe întâmplările al căror protagonist este.

Fănică, personaj principal, individual, masculin, este fiul unui boier care călătorește spre casa viitorului său socru, cu a cărui fiică mai mare urma să se logodească. Acesta este caracterizat atât în mod direct (de către alte personaje, de către personajul-narator însuși), cât și indirect (prin propriile gânduri, acțiuni, trăiri, monolog interior). Autocaracterizându-se drept «tânăr, curăţel şi obraznic, mai mult obraznic decât curăţel», Fănică uită cu ușurință de angajamentul său și face avansuri coanei Marghioala, hangița văduvă bănuită de vrăjitorie. Deoarece personajul demonstrează o lipsă totală de vibrație în fața oricărui element ce sugerează implicarea magiei, fantasticul prizonieratului său temporar într-un spaţiu manevrat de forţe oculte revine naratorului. Cu subtilitate, rafinament scriitoricesc și expresivitate, autorul sugerează neobişnuitul întâmplării, păstrând aparenţele unei povestiri perfect realiste.

Fiind o nuvelă fantastică, acțiunile lui Fănică rămân la un nivel minimal, simbolizând astfel perplexitatea ce decurge din misterul întâmplărilor.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in