Operă epică

Te ajutăm să demonstrezi că nuvela Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale este o operă epică punându-ți la dispoziție un eseu cu cele mai importante trăsături ale genului epic.

Deși Ion Luca Caragiale este faimos în literatura română pentru opera sa dramaturgică, acesta a adus o contribuție majoră la sfera prozei scurte prin nuvelele sale fantastice. Dintre acestea se remarcă nuvela „Kir Ianulea”, operă ce prezintă povestea traiului pe care drăcușorul Aghiuță, la porunca tatălui său, îl duce pe pământ vreme de zece ani, pentru a vedea care este adevărata natură a femeii. Această operă aparține genului epic, având atât personaje principale, cât și secundare, și o acțiune construită pe momentele subiectului. De asemenea, ca moduri de expunere ale acțiunii regăsim narațiunea, dialogul, dar și descrierea, întâmplarea fiind clar plasată în timp și spațiu. 

Personajele nuvelei, cu precădere Aghiuță, sunt nestematele operei, fiind cele care, prin autenticitatea lor, îi asigură încă popularitatea. Aghiuță, drăcușorul fiu de împărat al iadului, este personajul principal al operei. Alături de el, stă ca personaj secundar, Acrivița, al cărei rol în poveste e deosebit de important, pe simbolistica sa fiind ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in