Comentariu

Introducere

În partea de început a oricărui eseu sau comentariu despre „Kir Ianulea” este important să menționezi specia literară căreia îi aparține – nuvela fantastică. De asemenea, este esenţial să evidențiezi în introducere importanța pe care această nuvelă o are pentru opera lui Ion Luca Caragiale, fiind una dintre lucrările sale cele mai reușite, cele mai aclamate de critici și cele mai iubite de autorul însuși. Aici poți menționa temele abordate, specificul personajelor și tehnica narativă prezente în roman.

Ține minte: o introducere bine scrisă va impresiona profesorul încă de la început și îți va asigura un punctaj mai mare.

Exemplu

„Kir Ianulea” este o nuvelă fantastică, publicată în anul 1909 de către Ion Luca Caragiale. În ultima perioadă a carierei sale, Caragiale și-a îndreptat atenția în afara domeniului dram…

...

Semnificația titlului

În acest caz titlul nuvelei este constituit din numele personajului principal al narațiunii și  un adjectiv: „Kir Ianulea”. Poți menționa aici câteva detalii despre cine este Ianulea și care este rolul jucat de el în roman. De asemenea, poți să scoți în evidență specificul oriental al piesei, dat de folosirea cuvintelor din limba greacă și turcă, kir însemnând „domn” în limba greacă.

Exemplu

Titlul nuvelei este dat de numele personajului principal, kir Ianulea. „Kir” este un apelativ din limba greacă, echivalent cu „domn” sau „jupân” din limba română. Ianulea este numele de om pe care și-l alege Aghiuță, fiul lui Dardarot, împăratul iadului. Aghiuță alege acest nume atunci când, la porunca tatălui său, merge pe pământ și trăiește acolo vreme de 10 ani, ca un om obișnuit. Autorul optează pentru numele de om al drăcușorului, și nu cel de „Aghiuță”, tocmai pentru că nuvela urmărește în primul rând, experiența sa umană pe pământ. De asemenea, folosirea apelativului „kir” plasează nuvela în timp, în perioada fanariotă în care limba română este pătrunsă de cuvinte din alte limbi precum greaca sau turca. 

Fiind o nuvelă, acțiunea din Kir Ianulea este ușor de relatat și rezumat. Pentru a re…

...

Caracterizarea personajelor

Personajele nuvelei nu sunt foarte numeroase, însă sunt bine conturate. Pentru a elabora un comentariu complet, poți introduce scurte descrieri ale personajelor principale: Aghiuță, Acrivița și Negoiță. În realizarea caracterizării acestora trebuie să ai în vedere metodele de caracterizare (directă, indirectă), precum ṣi trăsăturile fizice ṣi morale evidenţiate prin intermediul acestor procedee. Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.

Exemplu

Aghiuță este un drăcușor mic și șmecher, fiul lui Dardarot, împăratul iadului, și ocupă rolul central în nuvelă. Descris de către narator ca fiind un „mititel mucalit”, dar și „un drac și jumătate”, Aghiuță câștigă cu ușurință simpatia cititorului. Având un umor aparte și o fire comică, Aghiuță este fiul preferat al lui Dardarot, care deși este fioros în general, lui Aghiuță i se adresează spunându-i „puiule dragă” și „mititelu taichii”.

În aventura sa pe pământ, Aghiuță acum transformat în Ianulea, dă dovadă de o inteligență și viclenie aparte, în pregătirile pe care le face pentru a-și găsi o nevastă. Odată căsătorit, însă, Ianulea se îndrăgostește de soție, iar viclenia acesteia o de…

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă se referă la unghiul din care sunt povestite întâmplările. De aceasta depinde modul în care ne sunt prezentate tema și viziunea autorului. În „Kir Ianulea” evenimentele sunt povestite la persoana a III…

...

Povestire fantastică

Apartenența operei „Kir Ianulea” la specia nuvelei fantastice este simplu de demonstrat, deoarece trăsăturile acestei specii sunt evidente și ușor de identificat. Așadar, poți argumenta apartenența textului „Kir Ianulea” la specia nuvelei fantastice menționând următoarele elemente: prezența unor personaje supranaturale (dracii), alternarea între spațiul real și ireal (iad - pământ), prezența motivului „călătoriei”.

Exemplu

„Kir Ianulea” este o nuvelă fantastică scrisă și publicată de Ion Luca Caragiale în ultima perioadă a carierei sale, perioadă în care devine mai interesat de această sferă a literaturii fantastice. „Kir Ianulea…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in