Caracterizarea lui Aghiuță

Descoperă principalele trăsături de caracter ale personajului principal al nuvelei, Aghiuță, citind caracterizarea pe care au făcut-o profesorii cu care colaborează echipa Liceunet.

Aghiuță este personajul principal al nuvelei, evoluția sa fiind urmărită cu atenție și umor de către naratorul omniscient. Trăsăturile sale ne sunt prezentate atât în mod direct, din descrierile naratorului omniscient, cât și indirect, prin comportamentul drăcușorului, gesturile, atitudinea sa, monologul interior și relațiile sale cu alte personaje (în mod particular cu soția sa, Acrivița) sau prin descrierile altor personaje.

Aghiuță este prezentat încă de la bun început ca fiind un drăcușor comic, distrat, ce își «cântărea coada-n mâni», în timp ce tatăl său ținea o cuvântare. Vocea naratorului are un ton îngăduitor, simpatia sa pentru Aghiuță fiindu-i transmisă și cititorului. De asemenea, drăcușorul este iubit și de tatăl său, care, deși îl tratează cu o oarecare autoritate, îl îndrăgește nespus, chemându-l pe «mititelul mucalit» să-l înveselească de fiecare dată când se simte copleșit de treburile împărătești din iad.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in