Momentele subiectului

Autorul nuvelei „În vreme de război”, este Ion Luca Caragiale, un mare dramaturg și nuvelist român, fin psiholog și bun cunoscător al naturii umane. Apărută pentru prima dată în anul 1898,  opera este o nuvelă realist-psihologică presărată cu elemente naturaliste. Acțiunea nuvelei urmărește degradarea stării psihice a lui Stavrache, hangiu într-un sat. Problema lui începe în forma unei obsesii și se finalizează cu pierderea simțului realității, până când acesta  ajunge la nebunie.

Nuvela se împarte în trei capitole, iar acțiunea ei se poate împărți pe momentele subiectului.

Expozițiune

În expozițiune, cititorul se familiarizează cu contextul acțiunii: locul (satul Podeni și împrejurimile acestuia) și personajele (Stavrache și fratele său, popa Iancu). În pădurea Dobrenilor fusese prinsă o ceată de tâlhari care îl prădase recent chiar pe Iancu, legându-l și jefuindu-l. Acesta îi face o vizită fratelui său și îi mărturisește că el fusese, de fapt, capul cetei de hoți, iar jaful fusese o înșelătorie pentru a induce lumea în eroare.

Intriga

Intriga îl prezintă pe Stavrache care, în fața rugăminții lui Iancu de a-l sfătui, îi propune acestuia să se înroleze în armată și să plece în război (Războiul de Independență), pentru a evita o eventuală pedeapsă. Acum, că banda fusese demascată, Iancu se temea să nu fie descoperit. Așadar, Iancu își creează o nouă identitate („sublocotenentul Ge...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in