Tema și viziunea despre lume

Nuvela „În vreme de război” a fost scrisă de marele dramaturg român Ion Luca Caragiale, cunoscut mai ales pentru comediile sale și ironiile pe seama lacunelor prezente în cadrul societății românești. Calitățile de fin psiholog se manifestă, însă, și în nuvelele autorului, acestea având o atmosferă mult mai gravă și tensionată în locul obișnuitei satirizări sociale.

Tema predominantă a nuvelei este reprezentată de obsesie și de evoluția acesteia până când atinge forma sa extremă: nebunia completă. Textul se prezintă asemeni unui studiu, iar protagonistul, Stavrache, este folosit drept „cobai” într-o poveste despre imposibilitatea evitării urmării acțiunilor noastre. De-a lungul celor trei capitole ale nuvelei, Stavrache trece de la o stare psihică aparent normală și echilibrată la nebunia absolută.

Viziunea lui Caragiale asupra lumii este dominată de scepticism în ceea ce privește relațiile interumane. Precum remarcăm și în piesele sale de teatru, Caragiale accentuează ideea conform căreia legăturile de familie nu modifică ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in