Eseu

Textul următor sintetizează informațiile de care ai nevoie pentru a te familiariza cu nuvela „În vreme de război”, de I.L. Caragiale. Întrucât această operă se află pe lista de lecturi obligatorii pentru examenul de Bacalaureat, eseul de mai jos te va ajuta să îți însușești cunoștințele necesare pentru a rezolva corect subiectul primit. Atenție, însă! Dacă vrei să obții punctajul maxim la subiectul III de la Bacalaureatul la română, te sfătuim să citești și celelalte eseuri întrucât vei găsi informații mai complexe. Acesta conține următoarele: date despre operă, semnificația titlului, tema operei, viziunea autorului, perspectiva narativă, modalități de caracterizare a personajelor.

I.L. Caragiale este cunoscut îndeosebi pentru activitatea sa în lumea teatrului. Cu toate acestea, el a fost și nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist. Numele său rămâne binecunoscut în cadrul literaturii române. Nuvela realist-psihologică „În vreme de război” este semnată de Ion Luca Caragiale, iar prima sa publicare a avut loc în anul 1898. Opera urmărește evoluția obsesiei ce domină ființa umană până la apogeul său, reprezentat de pierderea facultăților mentale.

Titlul („În vreme de război”) trimite la conflictul principal al nuvelei. Se remarcă dedublarea conflictului exterior de către unul interior. Astfel, deși, aparent, el se referă la perioada Războiului de Independență, în realitate, titlul simbolizează mai degrabă o luptă interioară. Aceasta se petrece în mintea ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in