Comentariu Bac

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume, reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul nuvelei „În vreme de război”, avem de-a face cu tema obsesiei, întruchipată de însuși personajul Stavrache, care devine un caz patologic.

Exemplu

Pe parcursul acestei opere, Caragiale tratează tema obsesiei, împinsă la extrem, când se transformă în nebunie pură. Stavrache trece printr-un declin atât psihologic, cât și moral, lăsându-se dominat de teamă și permițând dezvoltarea unei ob…

...

Rezumatul pe scurt

Recomandăm realizarea rezumatului nuvelei „În vreme de război” ținând cont de faptul că acțiunea acesteia este împărțită pe momentele subiectului. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul fiecărui moment al subiectului în parte: introducerea (expozițiunea), intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul (încheierea).

Exemplu

Din punct de vedere structural, lucrarea este împărțită în trei capitole. În expozițiune, Popa Iancu îl vizitează pe fratele său, hangiul Stavrache, și îi mărturisește acestuia …

...

Personaje

Personajul cel mai potrivit pentru realizarea caracterizării în cazul acestei nuvele este chiar protagonistul, Stavrache. În redactarea caracterizării vei avea în vedere stabilirea tipologiilor personajului (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestuia (directă/indirectă). 

Exemplu

Personaj principal, individual, masculin, Stavrache este caracterizat, pe parcursul nuvelei, atât în mod direct, cât și indirect.

La început Stavrache este prezentat în antiteză cu fratele său, drept un om simplu și onest ce apără onoarea fami…

...

Operă psihologică

Cel mai important element în argumentarea apartenenței la specie a oricărei opere literare este definiția speciei respective. Aceasta conține particularitățile speciei, care pot fi demonstrate foarte ușor odată ce te familiarizezi cu definiția nuvelei psihologice. Argumentarea apartenenței la această categorie se face luând în considerare felul în care textul este conceput – prin analiza psihologică profundă a stărilor interioare ale personajelor.

Exemplu

Nuvela este o lucrare narativă în proză, de amploare medie, având o acțiune care se complică progresiv, un conflict puternic și personaje bin…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in