Stavrache

Pe această pagină vei găsi suficiente informații care te vor ajuta să conturezi portretul lui Stavrache, personajul principal al nuvelei scrise de Ion Luca Caragiale, dar și să îți reamintești întâmplările care se petrec de-a lungul celor trei capitole și tema pe care autorul o abordează. Citind acest eseu vei vedea cum este caracterizat personajul principal al nuvelei atât în mod direct, cât și indirect, în funcție de gesturile și acțiunile sale. 

„Cel care devine victima acestei nebunii este chiar protagonistul, Stavrache. Personaj principal, individual, masculin, Stavrache este caracterizat, pe parcursul nuvelei, atât în mod direct, cât și indirect.

La început, Stavrache este prezentat în antiteză cu fratele său, drept un om simplu și onest ce apără onoarea familiei sale. Fiind un hangiu cinstit, el este revoltat din cauza fărădelegilor fratelui său, despre care tocmai aflase că, timp de câțiva ani, condusese o bandă de tâlhari. Se întrezărește chiar și o făclie a iubirii fraterne, atunci când, pentru a-l proteja pe Iancu, Stavrache îl sfătuiește să se înroleze în armată, ţinând cont că se aflau în plin război. Întrucât tâlharii fuseseră prinși, în orice clipă se putea afla despre fapta lui Iancu. Așadar, acesta dorea să fugă, pentru a i se pierde urma.

Pe măsură ce cititorul înaintează în lectură, autorul scoate la iveală o altă latură a lui Stavrache, caracterizată de lăcomie și lașitate.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in