Nuvelă

Ai primit tema de a demonstra că opera „Două loturi” de Ion Luca Caragiale este o nuvelă și nu știi exact care sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le menționezi? Profesorii Liceunet vin în ajutorul tău și îți pun la dispoziție un material cu ajutorul căruia vei înțelege care este definiția nuvelei, care sunt trăsăturile aceste specii și câte dintre acestea se regăsesc în opera „Două loturi”.

„Fiind o nuvelă, acţiunea este liniară şi urmează un singur fir narativ, dar cuprinde mai multe episoade narative: căutarea biletelor, vizita în mahalaua chivuțelor, scena din bar, episodul din minister și demisia etc. Nu în ultimul rând, conform operelor din genul epic, și aceasta are o acțiune organizată pe momente ale subiectului. Acțiunea debutează cu intriga – negăsirea biletelor, continuă cu introducerea în problemă, apoi cu desfășurarea acțiunii – vizita la chivuțe, popasul în bar, atinge cote înalte în punctul culminant – găsirea biletelor și demisia și se încheie cu deznodământul incert ce creionează bătrânețea tristă a soților Popescu.

Dincolo de apartenența la genul epic, pluralitatea personajelor incluse în poveste și diversitatea rolurilor pe care le joacă indică, de asemenea, caracterul de nuvelă al operei.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in