Comentariu

Rezumat pe scurt

Fiind o nuvelă, acțiunea operei „Două loturi” este structurată după clasicele momente ale subiectului. În scrierea rezumatului pe scurt trebuie să ai grijă să respecți ordinea din text, intriga fiind, de data aceasta, amplasată înaintea expozițiunii. 

Exemplu

Nuvela „Două loturi” debutează cu intriga, autorul prezentând printr-un dialog al soților Lefter, frenezia cu care aceștia caută ceva. Urmează expozițiunea din care aflăm că obiectul căutării îl fac două bilete de loterie cumpărate împreună cu Pandele pentru a atrage norocul căpitanului.

....

Demonstrație nuvelă

O altă dimensiune a comentariului tău trebuie să fie pasajul în care demonstrezi apartenența operei la specia nuvelei. În acest demers poți lua în considerare clasicele trăsături ale nuvelei, cum ar fi apartenența sa la genul epic, dimensiunile sale medii, succesiunea unor evenimente concentrate în jurul unui conflict intens ce are în centrul său un personaj principal.

Exemplu

O parte, dacă nu atât de importantă, măcar deosebit de semnificativă, a operei lui Caragiale, este compusă din texte ce aparțin genului epic.

....

Tema operei

Pentru a realiza o analiză completă a textului trebuie să menţionezi informaţii referitoare la tema nuvelei. În nuvela „Două loturi” autorul tratează tema omului banal smuls din viața sa cotidiană de un eveniment extraordinar și efectul devastator pe care acesta îl poate avea asupra unei firi instabile. 

....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in