Caracterizarea lui Lefter Popescu

Pentru a reuși să scrii o caracterizare de nota 10 a personajului principal al operei „Două loturi” de Ion Luca Caragiale, profesorii noștri de limba și literatura română îți pun la dispoziție un material în care găsești cele mai importante trăsături de caracter care îl definesc pe Lefter Popescu și cum sunt ele evidențiate de relația pe care acesta o are cu celelalte personaje ale nuvelei. De asemenea, citind acest material vei reuși să îți reamintești întâmplările prin care trece personajul principal și cum reacționează în anumite situații. 

Lefter Popescu este personajul principal al operei, fiind plasat în centrul acțiunii și fiind cel în jurul căruia gravitează toate celelalte personaje. Mic funcționar angajat la minister, acest individ duce o existență, de altfel banală. Însuși numele său comun, Popescu, sugerează banalitatea, în timp ce prenumele, Lefter subliniază poziția sa socială, dar și economică, inferioară. Domnul Popescu este prins într-un joc al comicului ce se împletește cu tragicul, viața sa liniștită fiind dată peste cap de vestea că biletele pe care nu le mai găsește sunt câștigătoare. Situația ieșită din comun accentuează acele trăsături de caracter ale lui Lefter care în mod obișnuit ar fi rămas neobservate. Printre aceste trăsături se numără agresivitatea, impulsivitatea, pesimismul, rasismul, xenofobia și cinismul. Autorul le ilustrează pe toate prin descrieri indirecte ale comportamentului, limbajului și ale reacțiilor personajului.

Astfel, agresivitatea lui Lefter Popescu reiese din modul în care le tratează pe țigăncile pe care le acuză că i-ar fi furat biletele uitate într-o jachetă pe care soția sa a dat-o în schimbul unor farfurii.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in