Schiță

Numărul redus de personaje și desfășurarea acțiunii într-un spațiu limitat sunt doar două dintre argumentele pe care le poți folosi pentru a demonstra că opera Dl Goe de Ion Luca Caragiale este o schiță. Alte trăsături ale acestei specii literare, dar și informații despre operă vei putea afla citind eseul scris de către profesorii Liceunet.

Una dintre cele mai cunoscute schițe din literatura română este „D-l Goe...”, de I.L. Caragiale. Aceasta a apărut pentru prima dată în anul 1900, în ziarul „Universul”, iar mai apoi, în volumul „Momente” (1901). În acest volum, Caragiale redă în mod satiric, cu ajutorul mijloacelor comicului, întâmplări la care participă personaje reprezentative din societatea contemporană lui.

„Pe lângă intrigă, toate momentele subiectului pot fi identificate de-a lungul acțiunii. În expozițiune, «D-l Goe», împreună cu mama, bunica și mătușa lui («mamița, mam’mare și tanti Mița»), toate «frumos gătite», așteaptă trenul cu nerăbdare. Sosirea trenului marchează începutul desfășurării acțiunii, fiind urmată de numeroasele încurcături din timpul călătoriei, provocate mereu de către «domnul Goe». Acestea culminează cu tragerea semnalului de alarmă de către copilul cel răsfățat, faptă pe care cele trei femei se străduiesc din răsputeri s-o ascundă (punctul culminant). Deznodământul este simplu, având în vedere cele petrecute de-a lungul călătoriei. Trenul ajunge la Bucureşti, iar cele trei cucoane, împreună cu Goe, pornesc spre «bulivar» într-o trăsură.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in