Rezumat

Dl Goe Rezumat

Rezumatul schiței Dl Goe de Ion Luca Caragiale te va ajuta să îți reamintești toate năzbâtiile pe care le face personajul principal al textului, începând cu momentul în care acesta pornește în călătoria spre București alături de mama, bunica și mătușa lui și până când cei patru ajung la destinație.

Cunoscut drept cel mai mare dramaturg român, I.L. Caragiale este și autorul unor schițe publicate în volumul intitulat „Momente şi schiţe”. „D-l Goe...” a apărut pentru prima dată în anul 1900, în ziarul „Universul”, iar mai apoi, în volumul „Momente” (1901). În acest volum, Caragiale redă în mod satiric, cu ajutorul mijloacelor comicului, întâmplări la care participă personaje reprezentative din societatea contemporană lui.

În schița „D-l Goe...”, Caragiale  își îndreaptă atenția către un aspect deosebit de important în formarea societății: educația de acasă a copiilor. Personajul principal, a cărui „poreclă” reprezintă chiar titlul operei, este prototipul copilului răsfățat, crescut într-o familie cu obiceiuri isterice...

„Copilul, cu atitudinea unei persoane care consideră că i se cuvine totul, insistă că dorește ca trenul să ajungă, neînțelegând de ce aceasta nu se petrece numaidecât. Bunica, împăciuitoare, îl pupă și-l liniștește, asigurându-l că trenul va sosi în curând. Cele trei cucoane privesc admirativ către «domnul Goe», dezbătând asupra pronunției cuvântului «marinar». Pesemne, copilul purta un costum de marinar, fiind «zi de sărbătoare».

Trenul sosește, iar femeile, împreună Goe, se pregătesc de plecare. Mam’mare rămâne fumând pe coridor, iar Goe vrea și el să rămână «cu bărbații», în loc să intre în compartiment. Scoate capul pe fereastră, iar un călător îi atrage atenția cu blândețe că nu e voie să procedeze astfel.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in