Fișă de lectură

Dl Goe Fișă de lectură

Intră și citește întreaga fișă de lectură pentru schița Dl Goe de Ion Luca Caragiale pentru a putea reține mai ușor cele mai semnificative informații despre acest text.

Alte opere ale autorului: „D-ale carnavalului”, „Kir Ianulea”, „O scrisoare pierdută”, „O noapte furtunoasă”, „Conul Leonida față cu reacțiunea”

Specia literară: Schiță

Gen literar: Genul epic

Personaje: Personajele schiței sunt puține: protagonistul (Goe), însoțit de mama, bunica și mătușa lui („mamițica, mam’mare și tanti Mița”), „urâtul” (un călător din tren) și conductorul. Personajul principal, a cărui „poreclă” reprezintă chiar titlul operei, este prototipul copilului răsfățat, crescut într-o familie cu obiceiuri isterice. Portretul personajului nu este descris în amănunțime, ci doar „schițat”, precum sugerează și numele speciei, întrucât el reprezintă mai degrabă o tipologie umană decât un individ anume.

Semnificația titlului: Titlul schiței este reprezentativ, atât pentru caracterizarea indirectă a personajului principal, cât și în privința sugestiei subtile referitoare la atitudinea autorului față de protagonist.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in