Rezumat pe acte

Rezumatul operei D`ale carnavalului te va ajuta să îți reamintești ce se petrece în cele trei acte operei, să înțelegi tema abordată de autor, dar și cum este satirizată societatea acelei vremi.

„D’ale carnavalului” este o comedie în trei acte, a cărei premieră a avut loc în data de 8 aprilie 1885, la Teatrul Naţional din Bucureşti. De asemenea, a fost publicată în revista „Convorbiri literare”, în același an. Iniţial, piesa a avut un titlu dublu: „D’ale carnavalului sau Bărbierul galant”.

Piesa prezintă un sistem comic de triunghiuri amoroase suprapuse, format din personajele mic-burgheze, ce...

Apoi, are loc o întâlnire între Miţa și Nae, pe care femeia îl ameninţă cu o sticlă cu vitriol. Nae nu recunoaşte aventura pe care o are cu Didina, furându-i Miței sticla cu vitriol. Pampon îl acuză pe Telemac că el este Bibicul, iar cei doi se iau la bătaie, deși acesta insistă că numele său este Mache, și nu «bibicul». Apoi, Telemac se întoarce la frizerie, unde cere mai multe detalii despre Pampon.

Actul al doilea înfățișează un bal mascat, cu valoare puternic simbolică, unde se adună tot cartierul. Didina, însă, se vede nevoită să își schimbe costumul, fiind descoperită de către «candidat». După un timp, apare Telemac (Mache), care vrea să-l găsească pe cel care l-a bătut şi să se răzbune. Acesta îl întâlneşte pe Pampon, iar între cei doi are loc o neînțelegere, care se rezolvă, însă, de la sine. Pampon realizează, în sfârșit, că Telemac spune adevârul privind identitatea sa. Așadar, amândoi pleacă în căutarea lui Nae.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in