Particularități de construcție a unui personaj

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au publicat un model de subiecte pentru simularea examenului de Bacalaureat la limba și literatura română din anul 2017 pentru elevii clasei a XI-a, profilul real. Față de sesiunile anterioare, structura este puțin modificată, astfel că la ultimul subiect elevilor li se cere să scrie un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Pentru a rezolva această cerință, profesori Liceunet au optat pentru personajul Nae Girimea din comedia D`ale carnavalului de Ion Luca Caragiale. 

Personajul principal al piesei „D’ale carnavalului”, de Ion Luca Caragiale, este Nae Girimea, ale cărui fapte declanșează intriga acțiunii. El este caracterizat de către Caragiale însuși, în lista personajelor, drept „frizer și subchirurg”, de unde deducem date referitoare la statutul său social. 

Personaj masculin, individual, Nae este un mic-burghez ce deține o frizerie (unde, la vremea aceea, se scoteau și măsele dureroase). El are și un ucenic (calfă), și anume, pe Iordache. Personajul este și un instrument de realizare a comicului de situație (confuziile de la bal sunt create de ideile sale), precum și a comicului de moravuri (moralitate îndoielnică, lipsa integrității, ipocrizia).

Personajul este caracterizat...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in