Fișă de lectură

Fișa de lectură a operei D`ale Carnavalului este un material care îți va folosi pentru a reține cât mai repede și mai ușor informațiile despre comedia scrisă de Ion Luca Caragiale. În plus, vei afla detalii despre autor și opera acestuia, vei vedea care este tema schiței și ce semnificație are titlul, dar vei găsi și un scurt rezumat sau informații despre perspectiva narativă.

....

Alte opere ale autorului:La hanul lui Mânjoală”, „Kir Ianulea”, „O scrisoare pierdută”, „O noapte furtunoasă”, „Conul Leonida față cu reacțiunea

Specia literară: Comedie

Gen literar: Genul dramatic

Personaje: Nae Girimea, Iancu Pampon, Mache Razachescu (Crăcănel), „Catindatul” de la „percepție”, Iordache, un ipistat, Didina Mazu, Mița Baston, un chelner, o mască, sergenții de noapte

Semnificația titlului: Titlul piesei „D’ale carnavalului” simbolizează ipocrizia societății românești mic-burgheze, purtătoare de „măști” sociale. În mod convenabil, are loc un carnaval propriu-zis pe parcursul piesei, unde simbolul se materializează, și astfel, fiecare personaj poartă masca sa de zi cu zi, în efortul de a ascunde adevărul față de toți ceilalți.

Viziunea autorului: Viziunea despre lume a lui Caragiale se reflectă în piesa de față prin accentuarea ridicolului societății, precum și a moravurilor acesteia. În viziunea lui Caragiale, societatea română mic-burgheză din vremea respectivă se caracteriza prin încercarea și, în același timp, imposibilitatea de a afișa manierele sofisticate ale „lumii bune”. De asemenea, autorul reliefează ipocrizia socială și lipsa de profunzime ce caracterizează „mahalaua” din cadrul piesei.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in