Nae Girimea

Acest material care te va ajuta să evidențiezi mai ușor trăsăturile de caracter ale personajului principal al operei scrise de Ion Luca Caragiale. Caracterizarea lui Nae Grimea este realizată de Caragiale însuși, încă de la început putând afla că acesta este tipul aventurierului și cuceritorul piesei. 

„Nae Girimea constituie o tipologie dintre cele specifice lui Caragiale, și anume, tipul «donjuanului», el fiind aventurierul și cuceritorul piesei. Acțiunile sale și infidelitatea de care acesta dă dovadă vor constitui intriga acțiunii. Aceasta este reprezentată de biletul găsit de Pampon, care fusese scris de Mița Baston, și al cărui conținut era următorul: «Bibicule, Mangafaua pleaca mâine miercuri la Ploiești, remâi singură și ambetată; sunt foarte rău bolnavă; vino, să-i tragem un chef...». Apoi, pe tot parcursul piesei, ambii încornorați (Pampon și Crăcănel) încearcă să descopere identitatea «bibicului».

Explicându-i o fraudă trecută, Iordache îl face pe Iancu să creadă că «bibicul» este farmacist. În urma unei discuții cu Mița, care era îngrijorată și nervoasă, află ca ea a scris acel bilet amantului ei («Bibicul»). Prin caracterizare indirectă, deducem că Nae dă dovadă de nepăsare și neseriozitate.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in