Rezumat

Citind rezumatul comediei Conu` Leonida față cu reacțiunea îți vei reaminti unde se petrece acțiunea și care sunt personajele care iau parte la evenimente.

„Conu’ Leonida față cu reacțiunea” este o comedie scrisă de Ion Luca Caragiale. Nici de această dată, scriitorul nu ratează ocazia de a ironiza societatea și politica românească a vremurilor sale. Acele vremuri nu se diferențiază semnificativ de cele prezente, motiv pentru care opera lui Caragiale rămâne mereu actuală. După cum sugerează subtitlul („Farsă într-un act”), piesa de teatru conține un singur act, prima publicare având loc în anul 1880 în revista „Convorbiri literare”.

Acțiunea piesei are loc într-o odaie modestă de mahala bucureşteană. Conu’ Leonida, veteran în politică, cititor de gazete şi republican get-beget, este un pensionar în vârstă de şaizeci de ani, foarte convins de calitățile sale, pe care e doritor să le pună în slujba unei posibile republici. Îmbrăcat «în halat, în papuci şi cu scufia de noapte», discută pe teme politice cu soția lui, Efimiţa. Se observă atitudinea înflăcărată a personajului, care pare că nu se află în propriul cămin, ci în tribună sau la berărie, iar nevasta pare a fi înlocuit auditoriul obișnuit. 

Agățându-se de iluzia competenței veșnice, Conu’ Leonida a creat un adevărat ritual de seară ce presupune reluarea aceleiași fantezii megalomane, conform căreia nimic nu e definitiv pierdut pentru el. La rândul ei, soția se vede nevoită să asculte balivernele conului Leonida, fiind afectată de vorbele soțului ei, întrucât era deosebit de fricoasă. Personalitate narcisistă, bărbatul se laudă pe sine cu o înflăcărare demnă de un «republican» aprig: «Nu mai merge, domnule; s-a săturat poporul de tiranie, trebuie republică».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in