Fișă de lectură

Citește fișa de lectură a operei Conu` Leonida față cu reacțiunea pentru a vedea cum trebuie structurat un astfel de material, dar și pentru a reuși să reții mai ușor detalii importate precum tema, semnificația titlului, specia literară sau chiar informații legate de viața și opera autorului.

....

Specia literară: Comedie

Gen literar: Genul dramatic

Personaje: Conu’ Leonida, Efimița, Safta (slujnica)

Semnificația titlului: Titlul piesei revelează două tipuri de conflict ce domină opera: unul exterior și altul interior. Numele protagonistului, atașat apelativului familiar „conu’” (la care se adaugă porecla „bobocul”, inventată de soția acestuia), sugerează ridicolul în care cade personajul principal, a cărui esență contrastează puternic cu aparențele afișate. Aceasta rezultă într-un conflict interior ce devine deosebit de comic, întrucât conu’ Leonida nu mai participă activ de multă vreme la viața politică și nu a fost niciodată un om cu adevărat educat din punct de vedere politic. Convins că sursa zgomotelor misterioase ce se aud de afară este o veritabilă „reacțiune”, republicanul ce sălășluiește în persoana lui se îngrozește, iar protagonistul este convins că a devenit ținta reacționarilor agresivi.

Viziunea autorului: Viziunea despre lume a lui Caragiale se reflectă în piesa de față prin accentuarea ridicolului societății, pus pe seama unui singur individ: Conul Leonida. În viziunea lui Caragiale, societatea română burgheză din vremea respectivă se caracteriza prin încercarea și, în același timp, imposibilitatea de a îmbina armonios aparențele și esența.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in