Fișă de lectură
Citește fișa de lectură a operei Conu` Leonida față cu reacțiunea pentru a vedea cum trebuie structurat un astfel de material, dar și pentru a reuși să reții mai ușor detalii importate precum tema, semnificația titlului, specia literară sau chiar informații legate de viața și opera autorului.
....
Specia literară: Comedie
Gen literar: Genul dramatic
Personaje: Conu’ Leonida, Efimița, Safta (slujnica)
Semnificația titlului: Titlul piesei revelează două tipuri de conflict ce domină opera: unul exterior și altul interior. Numele protagonistului, atașat apelativului familiar „conu’” (la care se adaugă porecla „bobocul”, inventată de soția acestuia), sugerează ridicolul în care cade personajul principal, a cărui esență contrastează puternic cu aparențele afișate. Aceasta rezultă într-un conflict interior ce devine deosebit de comic, întrucât conu’ Leonida nu mai participă activ de multă vreme la viața politică și nu a fost niciodată un om cu adevărat educat din punct de vedere politic. Convins că sursa zgomotelor misterioase ce se aud de afară este o veritabilă „reacțiune”, republicanul ce sălășluiește în persoana lui se îngrozește, iar protagonistul este convins că a devenit ținta reacționarilor agresivi.
Viziunea autorului: Viziunea despre lume a lui Caragiale se reflectă în piesa de față prin accentuarea ridicolului societății, pus pe seama unui singur individ: Conul Leonida. În viziunea lui Caragiale, societatea română burgheză din vremea respectivă se caracteriza prin încercarea și, în același timp, imposibilitatea de a îmbina armonios aparențele și esența.