Caracterizarea lui Leonida

După cum aflăm chiar din titlu, personajul principal al textului este conu`Leonida. Vei afla care sunt metodele de caracterizare folosite de Caragiale și ce tip uman reprezintă acest personaj citind eseul acesta.

„Ținuta lui contrastează, însă, cu imaginea de sine pe care o posedă. Îmbrăcat «în halat, în papuci şi cu scufia de noapte», discută adesea pe teme politice cu soția lui, Efimiţa. Din maniera în care autorul descrie acest personaj reiese o oarecare simpatie pe care acesta o poartă conului Leonida, întrucât supraestimarea propriei persoane nu făcea rău nimănui, ci doar amuză cititorul. Se observă atitudinea înflăcărată a personajului, care pare că nu se află în propriul cămin, ci în tribună sau la berărie, iar nevasta pare a fi înlocuit auditoriul cu care Leonida era obișnuit. 

Agățându-se de iluzia competenței veșnice, conu’ Leonida creează un adevărat ritual de seară ce presupune reluarea aceleiași fantezii megalomane conform căreia nimic nu e definitiv pierdut pentru el. Personalitate narcisistă, bărbatul se laudă pe sine cu o înflăcărare demnă de un «republican» aprig: «Nu mai merge, domnule; s-a săturat poporul de tiranie, trebuie republică».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in