Ion Luca Caragiale
Conu` Leonida față cu reacțiunea

Caracterizarea lui Leonida

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)

După cum aflăm chiar din titlu, personajul principal al textului este conu`Leonida. Vei afla care sunt metodele de caracterizare folosite de Caragiale și ce tip uman reprezintă acest personaj citind eseul acesta.

„Ținuta lui contrastează, însă, cu imaginea de sine pe care o posedă. Îmbrăcat «în halat, în papuci şi cu scufia de noapte», discută adesea pe teme politice cu soția lui, Efimiţa. Din maniera în care autorul descrie acest personaj reiese o oarecare simpatie pe care acesta o poartă conului Leonida, întrucât supraestimarea propriei persoane nu făcea rău nimănui, ci doar amuză cititorul. Se observă atitudinea înflăcărată a personajului, care pare că nu se află în propriul cămin, ci în tribună sau la berărie, iar nevasta pare a fi înlocuit auditoriul cu care Leonida era obișnuit. 

Agățându-se de iluzia competenței veșnice, conu’ Leonida creează un adevărat ritual de seară ce presupune reluarea aceleiași fantezii megalomane conform căreia nimic nu e definitiv pierdut pentru el. Personalitate narcisistă, bărbatul se laudă pe sine cu o înflăcărare demnă de un «republican» aprig: «Nu mai merge, domnule; s-a săturat poporul de tiranie, trebuie republică».”

Click aici pentru a citi eBook-ul acum