Comentariu literar

Introducere

Introducerea este cartea de vizită a comentariului despre opera Bacalaureat de Ion Luca Caragiale, prin urmare, este esenţial să fie structurată clar, cu idei bine definite. Aceasta trebuie să cuprindă informațiile cele mai importante despre operă. Trebuie să menționezi în ce perioadă a fost publicată, dar și să o încadrezi într-un gen literar, în cazul acesta fiind vorba despre o operă epică, mai precis, o schiță.

De asemenea, este foarte important ca în introducere să precizezi câteva detalii legate de operă, precum: numele acesteia și al autorului, personajele principale etc. Având o introducere corect…

...

Momentele subiectului

Rezumatul schiței „Bacalaureat” trebuie să cuprindă momentele importante ale acțiunii. Eseul trebuie să conțină informațiile necesare pentru prezentarea evoluției acțiunii și a personajelor, indicând reflectarea momentelor subiectului în narațiune. În cazul acestei schițe, este foarte important să precizezi faptul că este vorba despre o operă de întindere extrem de scurtă, ce prezintă un singur episod. 

Exemplu

Acțiunea din schița „Bacalaureat” se petrece în decursul unei singure zile și relatează modalitatea în care doamna Georgescu reușește, apelând la favoruri, să obțină o notă de trecere la Bacalaureat pentru fiul său.

În expozițiune, cititorul face cuno…

...

Caracterizarea personajelor

Caracterizarea lui Caliopi Georgescu, unul dintre personajele principale ale schiței, alături de autorul-narator, trebuie să aibă în vedere statutul pe care îl are în cadrul operei, trăsăturile care reies din acțiunile pe care aceasta le întreprinde, dar și trăsăturile ce ies la iveală din relația cu alte personaje. Trăsăturile lui madam Georgescu sunt evidențiate de către autor prin caracterizare directă, dar și indirectă. Fiind vorba despre o schiță, portretul său nu este foarte bine conturat, autorul prezentând doar câteva dintre trăsăturile sale de caracter.

Exemplu

Lui Caliopi Georgescu autorul îi face portretul în special prin intermediul caracterizării indirecte, prin ochii altor personaje sau pornind de la acț…

...

Schiță

Într-un eseu în care trebuie să demonstrezi apartenența textului („Bacalaureat” în cazul de față) la o specie literară trebuie să scoți în evidență trăsăturile operei, care o încadrează în acea categorie, în cazul nostru fiind vorba despre schiță. Este important să precizezi mai multe caracteristici ale acestei specii literare și să explici în ce măsură se regăsesc acestea în „Bacalaureat”, textul lui Caragiale.

Exemplu de demonstrare a faptului că Bacalaureat este o schiță

Schița este o operă epică în proză, de dimensiuni reduse, care are o acțiune simplă, cu un singur fir narativ și în care se prezintă un singur eveniment semnificativ din viața unuia sau a mai multor personaje. Principal…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in