Ion Luca Caragiale
Titlul de „cel mai mare dramaturg român”, este incontestabil, Ion Luca Caragiale fiind considerat și drept unul dintre cei mai mari scriitori români ai tuturor timpurilor. S-a remarcat în diverse domenii, excelând în fiecare dintre ele. Activitatea sa este impresionantă și deosebit de bogată, întrucât Caragiale a fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.
Ion Luca Caragiale | Opere incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat
- O scrisoare pierdută
Ion Luca Caragiale | Operă
Principalele opere ale lui I.L. Caragiale sunt, după cum urmează:
1. Teatru
- O soacră
- Năpasta
2. Nuvele și povestiri
- Calul dracului
- O făclie de Paște
- În vreme de război
- Din carnetul unui vechi sufleur
- Un artist
- Păcat...
- Norocul culegătorului
- O invenție mare
- Poveste
- Noaptea învierii
- Cănuță om sucit
- La hanul lui Mânjoală
- Două loturi
- Caut casa...
- Kir Ianulea
3. Schițe
- Căldură mare
- Justiție
- O zi solemnă
- Un pedagog de școală nouă
- D-l Goe...
- Lanțul slăbiciunilor
- Bubico
- Vizită...
- Bacalaureat
- Trimful talentului
- Tren de plăcere
- Repausul dominical
Ion Luca Caragiale | Date despre autor
Ion Luca Caragiale s-a născut în data de 30 ianuarie 1852, în județul Prahova (satul Haimanale), însă în certificatul de naștere figurează data de 1 februarie 1852.
În adolescență, Caragiale a început să scrie poezii, dar pe ascuns. A fost impresionat de talentul actoricesc al unchiului său (Iorgu Caragiale, actor și șef de trupă, fixată la București sau ambulantă). În 1868 începe să frecventeze Conservatorul de Artă Dramatică, dar în 1870 a fost nevoit să se mute cu familia la București. În același an a fost numit copist la Tribunalul Prahova. Un an mai târziu, a devenit sufleor și copist la Teatrul Național din București, iar între 1873 și 1875, a colaborat la „Ghimpele” cu versuri și proză. În 1877, la izbucnirea Războiului de Independență, a fost conducător al ziarului „Națiunea română”. Câteva luni mai târziu, a început să colaboreze la la „România liberă”, publicând foiletoanele teatrale „Cercetare critică asupra teatrului românesc”. În 1878 a început să frecventeze ședințele bucureștene ale Junimii, la Titu Maiorescu și să citească din scrierile sale. În iunie 1885 și-a început seria articolelor literare și politice la „Voința națională”, publicație condusă de Al. D. Xenopol.
Începând cu anul 1896, Caragiale a condus „Epoca literară”, supliment al ziarului „Epoca”. În „Convorbiri critice” și în „Timpul” și-a publicat piesele de teatru. El s-a aflat printre primii colaboratori ai revistei „Vatra”, înființată de Slavici și Coșbuc. Din 1895 și până în 1899 a colaborat la numeroase reviste, iar în 1893 a înființat revista umoristică „Moftul român”, a cărei publicare a durat până în 1902. În 1905 s-a stabilit definitiv la Berlin.
Cât timp a fost în viață, Caragiale s-a bucurat de recunoașterea operei sale, însă a fost și criticat și desconsiderat. După moartea sa, a început să fie recunoscut pentru importanța sa în dramaturgia românească. Piesele sale au fost jucate și au devenit relevante în perioada regimului comunist. A murit la Berlin, în data de 9 iunie 1912.

I.L. Caragiale / Domeniul public
- Abu Hassan de Ion Luca CaragialeLimba și literatura română
Abu Hasan de Ion Luca Caragiale este una dintre cele mai cunoscute povești pentru copii, fiind considerată de către unii dintre criticii literari nuvelă, iar de către alții basm fantastic. Opera a fos (…)
- Bacalaureat de Ion Luca CaragialeLimba și literatura română
Bacalaureat este una dintre schițele scrise de Ion Luca Caragiale. Textul a fost publicat pentru prima dată în anul 1900 în revista „Universul”, iar apoi a fost inclus în volumul „Momente și schițe”. (…)
- Calul draculuiLimba și literatura română
Calul dracului este o nuvelă fantastică ce aparține scriitorului Ion Luca Caragiale și a fost publicată pentru prima dată în anul 1909, în revista „Lupta”, iar apoi un an mai târziu în volumul „Schițe (…)
- Căldură mare de Ion Luca CaragialeLimba și literatura română
Căldură mare este titlul unei schițe semnate de către Ion Luca Caragiale și publicată pentru întâia oară în anul 1899. În anul 1901 ea a apărut și în „Moftul român”, iar apoi a fost inclusă în volumul (…)
- Cănuță om sucitLimba și literatura română
Cănuță om sucit este o nuvelă realistă ce poartă semnătura lui Ion Luca Caragiale. Operă prezintă povestea lui Cănuță, de la naștere până la maturitate, și dificultatea acestuia de a se adapta unei so (…)
- Conu` Leonida față cu reacțiuneaLimba și literatura română
Conu` Leonida față cu reacțiunea este o comedie scrisă de către Ion Luca Caragiale și a fost publicată pentru prima dată în revista Convorbiri literare în anul 1880. La fel ca în alte opere ale sale, (…)
- D'ale carnavaluluiLimba și literatura română
D`ale carnavalului este o comedie de moravuri care aparține scriitorului Ion Luca Caragiale și care a fost publicată pentru prima dată în revista Convorbiri literare în anul 1885. În același ani, în p (…)
- Dl GoeLimba și literatura română
Dl Goe este una dintre cele mai reprezentative schițe ale lui Ion Luca Caragiale și a fost „publicată pentru prima dată în anul 1900, în ziarul „Universul”, iar mai apoi, în volumul „Momente și schițe (…)
- Două loturiLimba și literatura română
Nuvela Două loturi a fost scrisă de către Ion Luca Caragiale în anul 1901, fiindu-i dedicată lui Constantin Dobrogeanu-Gherea. Opera prezintă întorsătura ciudată pe care o poate lua viața omului banal (…)
- În NirvanaLimba și literatura română
În Nirvana este numele unui articol care poartă semnătura lui Ion Luca Caragiale. Textul, care are în plan central figura lui Mihai Eminescu, a fost publicat în paginile ziarului „Constituționalul” în (…)
- În vreme de războiLimba și literatura română
În vreme de război de Ion Luca Caragiale este o nuvelă realist-psihologică cu influențe naturaliste, care are ca temă evoluția unei obsesii până la apogeul său, acesta fiind reprezentat de starea de n (…)
- Kir IanuleaLimba și literatura română
Kir Ianulea este o nuvelă fantastică scrisă de către Ion Luca Caragiale și publicată pentru prima dată în anul 1909. Textul este inspirat din opera „Belfagor arcidiavolo” a lui Machiavelli și prezintă (…)
- La conacLimba și literatura română
La conac este numele unei schițe al cărei autor este marele dramaturg și scriitor român Ion Luca Caragiale. Apărută în volumul intitulat „Nuvele. Povestiri”, aceasta se aseamănă cu alte opere în proză (…)
- La hanul lui MânjoalăLimba și literatura română
La hanul lui Mânjoală este o nuvelă fantastică scrisă de către Ion Luca Caragiale, care îmbină trei stiluri diferite: comic, tragic și fantastic. Opera a apărut pentru prima dată în anul 1898, în revi (…)
- La Moși de Ion Luca CaragialeLimba și literatura română
La Moși este titlul unei schițe care îl are drept autor pe Ion Luca Caragiale și care a fost inclusă în volumul „Momente și schițe”. În centrul acțiunii operei se află cucoana Lucsița, autorul persifl (…)
- Lanțul slăbiciunilorLimba și literatura română
Lanțul slăbiciunilor este o schiță care poartă semnătura lui Ion Luca Caragiale, fiind publicată pentru prima dată în anul 1901, în cadrul volumului „Momente și schițe”. Tema operei este reprezentată (…)
- NăpastaLimba și literatura română
Năpasta este ultima operă dramatică scrisă de I.L. Caragiale, considerat a fi cel mai mare dramaturg român. Publicată în anul 1890 în revista „Convorbiri literare”, piesa este rezultatul reușitei auto (…)
- O făclie de PașteLimba și literatura română
Nuvela O făclie de Paște a fost scrisă de Ion Luca Caragiale și publicată pentru prima dată în anul 1889, în revista Convorbiri literare. Opera abordează problematici precum condiția omului străin înt (…)
- O noapte furtunoasăLimba și literatura română
O noapte furtunoasă este o comedie care aparține scriitorului Ion Luca Caragiale și a fost citită pentru prima dată în cadrul cenaclului Junimea, în anul 1878. Un an mai târziu, în data de 18 ianuarie (…)
- O scrisoare pierdutăLimba și literatura română
„O scrisoare pierdută” este o comedie de moravuri sociale și politice scrisă de dramaturgul român Ion Luca Caragiale și publicată în anul 1884. Opera are drept scop corectarea anumitor defecte omeneșt (…)
- Repausul dominicalLimba și literatura română
Repausul dominical este o operă scrisă de Ion Luca Caragiale și publicată pentru prima dată în anul 1909, în revista „Universul”. Opera are ca temă necesitatea unei zile pentru repaus, iar episodul pe (…)
- Tren de plăcereLimba și literatura română
Tren de plăcere este una dintre schițele care îi aparțin lui Ion Luca Caragiale, fiind publicată pentru prima dată în revista „Universul” în anul 1900. Textul prezintă călătoria cu peripeții pe care o (…)
- Triumful talentuluiLimba și literatura română
Triumful talentului este o schiță care îi aparține lui Ion Luca Caragiale și care a fost publicată pentru prima dată în volumul „Momente, Schiţe, Amintiri”, apărut în anul 1908. Întreaga acțiune se de (…)
- Un pedagog de școală nouăLimba și literatura română
Un pedagog de școală nouă este o schiță scrisă de Ion Luca Caragiale și publicată pentru prima dată în anul 1896 în volumul „Schițe ușoare”. Textul are ca temă centrală ipocrizia umană, autorul reușin (…)
- Vizită de Ion Luca CaragialeLimba și literatura română
Vizită este o schiță scrisă de Ion Luca Caragiale și inclusă în volumul „Momente și schițe”, apărut în anul 1901. Prin intermediul acestui text, dar și al altora care compun volumul, autorul are inten (…)