Comentariu

...

Tema 

 O bună analiză a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul dramei „Păsările tinereții noastre”, tema principală este aceea a importanței idealurilor în existența umană. Acestea sunt văzute, în opera de față, prin prisma legăturii dintre om și pământ, precum și prin cea a inseparabilității individului de tradițiile în preajma cărora a crescut. Ele conduc, în cazul protagoniștilor operei, către descoperirea sensului propriei existențe.

Exemplu

Tema predominantă este reprezentată de continuitatea și importanța idealurilor în existența umană. Accentul cade asupra legăturii dintre om și pământ, precum și asupra inseparab…

...

Rezumatul pe scurt

Recomandăm realizarea rezumatului operei ținând cont de structura sa, și accentuând doar cele mai importante elemente. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul operei.

Exemplu

Acțiunea dramei are loc în întregime în satul denumit sugestiv „Valea Cocorilor”. Protagoniștii sunt Pavel Rusu și mătușa lui Ruța, ambii fiind pasionați de câte o pasăre: lui Pavel Rusu îi plăceau ciocârliile (simbol al înălțării rapide, al cântecului auzit din înalturi), în …

...

Caracterizarea personajelor

Când ți se cere realizarea unei caracterizări, cea mai bună idee este să alegi un personaj principal. În „Păsările tinereții noastre” protagoniștii sunt mătușa Ruța și Pavel Rusu. În redactarea caracterizărilor vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajelor (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestora (directă/indirectă sau chiar autocaracterizare). 

Exemplu

Personaj principal, feminin, individual, mătușa Ruța este un personaj simbolic, reprezentativ pentru mentalitatea înclinată către prezervarea tradițiilor și a valorilor spirituale. Ea este caracterizată atât în mod direct, de către autor și alte personaje, cât și în mod indirect, acesta fiind principalul mijloc de caracterizare a protagonistei.
[...]
Mătușa Ruța locuiește într-o cocioabă (…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in