Evoluția personajului

Harap-Alb este unul dintre cei mai cunoscuți eroi de basm din literatura română. Publicat în data de 1 august 1877 în revista „Convorbiri literare”, basmul lui Ion Creangă, intitulat „Povestea lui Harap-Alb” îl prezintă pe erou în plin proces de evoluție. Astfel, cititorii devin martorii maturizării impresionante a protagonistului, care trece prin numeroase probe pentru a se desăvârși.

La început, Harap-Alb este doar unul dintre cei trei fii ai fratelui Împăratului Verde. Îngrijorat privind eventualii moștenitori (nu avea decât fete), Verde Împărat își roagă fratele să-l trimită pe cel mai vrednic dintre fiii săi, pentru a i se oferi cinstea preluării tronului și mâna uneia dintre fiicele sale. Când craiul le dă vestea băieților lui, cu toții doresc să-și încerce norocul. Din această cauză, craiul pune la cale un plan, îmbrăcându-se în piele de urs, pentru a-i speria pe frați, pe rând, tocmai la începutul drumului către împărăția de la celălalt capăt al lumii.

Dintre toți cei trei frați, Harap-Alb este mezinul, fiind ultimul care pornește la drum, după ce ambii frați eșuaseră, speriindu-se de „ursul” cel fioros. Nu se oferă în mod direct să fie pus la încercare, dar se simte rușinat ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in