Tema și viziunea despre lume

Eseul în care este prezentată tema și viziunea despre lume în basmul Harap-Alb este unul extrem de folositor care răspunde la cerința de la examenul de Bacalaureat, din data de 01.01.2010 și din 2013 (Varianta 05), pentru profilul umanist, de a redacta „un eseu de 2-3 pagini în care să prezinți tema și viziunea despre lume într-un basm cult studiat”. De asemenea, aceeași cerință s-a regăsit la simularea examenului de Bacalaureat din data de 7 martie 2016, pentru clasa a XI-a, profilul real.

Viziunea scriitorului, dorinţa acestuia de a făuri un basm care să oglindească realitatea, să o recreeze în mod fidel, dar să includă și supranaturalul sunt observabile prin analizarea tematicii abordate. Astfel, basmul Povestea lui Harap-Alb are ca temă principală lupta dintre bine și rău, încheiată cu victoria binelui. Fiind supus unor încercări, Harap-Alb se confruntă cu diferite situații extreme, care îl formează. Deși spânul pare un personaj malefic, rolul său este de a se implica în maturizarea eroului, acesta din urmă fiind, în final, triumfător, în ciuda dificultăților întâlnite în drumul său. Tocmai de aceea spânul, «răul necesar» al basmului își va găsi sfârșitul și se va face «praf și pulbere», pentru că orice încercare de a încălca legile unei lumi tradiționale va fi aspru pedepsită. Deci, viziunea autorului se reflectă și în aceste intenții moralizatoare, spânul având un destin tragic....

Viziunea realistă a autorului este dovedită chiar și la nivelul limbajului, prin limba arhaică pe care acesta o folosește. Astfel, apropierea izbitoare de limba populară oferă prozei lui Creangă...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in