Lock

Particularități de construcție a unui personaj

Lock

Pentru a te ajuta să înveți mai ușor particularitățile de construcție ale Spânului din basmul Povestea lui Harap-Alb, dar și pentru a-ți oferi un model de rezolvare de nota 10 a cerinței primite de elevii de la profilul uman la Bacalaureatul din 2010, dar și a cerințelor regăsite în variantele 4 și 6 de la examenul din 2013, echipa Liceunet a redactat un eseu care respectă reperele menționate în baremul Ministerului Educației.

În plus, o cerință asemănătoare s-a regăsit și la sesiunea specială a Bacalaureatului din 2016, profilul real, dar și la sesiunea iunie-iulie din 2015, profilul real.

Spânul este personaj antagonist, secundar, masculin, negativ și complex prin problematica pe care o propune. Trăsăturile sale sunt conturate atât în mod direct, fiind caracterizat de către narator, prin descriere, cât și indirect, pornind de la faptele sale, gândurile, comportamentul sau relațiile cu celelalte personaje, evidențiate prin intermediul dialogului. 

Cu ajutorul caracterizării directe, realizate de narator, sunt evidenţiate aspecte care ţin de portretul fizic. Astfel, aflăm faptul că acest personaj era «un om spân», căruia nu-i creștea barba. Naratorul vrea să scoată în evidență faptul că în credința populară, un «om însemnat», cu o trăsătură neobișnuită din punct de vedere fizic, are cu siguranță și o anomalie în caracterul său. Tot în mod direct suntem avertizați de autor că spânul este personajul malefic, șiret, «cu viclenia sa obicinuită», zicala populară «vița de boz tot răgoz» fiind simptomatică pentru dezvăluirea însuṣirilor negative ale acestuia.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in