Modul în care se reflectă o temă

Textul pe care ți-l pun la dispoziție profesorii Liceunet redă modul în care reflectă lupta dintre bine și rău în basmul Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă.

Tema basmului este conturată într-un stil narativ propriu. Elementele realiste se îmbină cu cele fantastice, adresările directe fiind considerate mărci ale oralității. Astfel, apropierea izbitoare de limba populară conferă prozei lui Creangă impresia de autenticitate: «Mie unuia știu că nu-mi suflă nimene în borș; când văd că mâța face mărazuri, ț-o strâng de coadă, de mănâncă și mere pădurețe, că n-are încotro...». În plus, acest limbaj încărcat de arhaisme și regionalisme imprimă textului o muzicalitate inconfundabilă, care ne amintește de specificul național și de țăranul meleagurilor humuleștene.

Lupta dintre bine și rău se dă pe un tărâm în care granița dintre real și fantastic este aproape inexistentă. Din lumea reală se trece foarte ușor în lumea imaginară, personajele adoptând uneori un comportament firesc. Spre exemplu, atunci când ...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in