Caracterizarea protagonistului

Eseul are în prim plan personajul principal al basmului „Harap-Alb”. În caracterizarea lui Harap-Alb am încercat să surprindem cât mai complex şi detaliat trăsăturile atât fizice, cât şi morale, pentru a-ți oferi o imagine de ansamblu asupra protagonistului acestei opere.

Publicată pentru prima dată în revista „Convorbiri literare”, în 1877, apoi în ziarul „Timpul”, Povestea lui Harap-Alb, scrisă de Ion Creangă, este o operă care se încadrează în tipologia basmului, dar care se remarcă printr-o caracteristică specială si anume aceea că fantasticul specific basmelor este tratat aici mult mai realist, cu multă culoare ce aminteşte de satul humuleştean. Prin opera creată, Creangă îşi găseşte un binemeritat loc printre marii povestitori ai lumii – fraţii Grimm, Anderson sau Perrault, deoarece, aşa cum considera şi Jean Boutière, „oricâte rădăcini ar avea în folclor, opera lui Creangă este de o mare originalitate, este aproape de perfecţiune.”

Harap-Alb este personajul principal al operei, deoarece participă la toate momentele acţiunii, atenţia autorului este îndreptată asupra sa, iar toate celelalte personaje se comportă în funcţie de comportamentul său. Asemenea lui Făt-Frumos din basmul popular, Harap-Alb este personaj pozitiv, simbolizând forţele binelui, protagonist, în raport cu Spânul care este antagonist şi funcţional. Totodată, este şi un personaj eponim, căci numele său dă titlul operei, evidenţiindu-se astfel din start ponderea mare pe care acest personaj o are în desfăşurarea acţiunii. De altfel, numele său este un oximoron, deoarece el combină contrariile şi e format din două nonculori, unind în el binele şi răul, întunericul şi lumina. Harap, care înseamnă negru, poate trimite la ideea de rob, în timp ce Alb este caracteristica stăpânului.

Ca personaj literar, Harap-Alb simbolizează un cod moral, el trebuind să străbată un drum de iniţiere, să acumuleze experienţă, să se formeze pentru viaţă prin lupta cu forţele malifice şi să obţină o înţelepciune bazată pe ideea de adevăr, dreptate, prietenie, iubire, care să-l facă capabil de a domni corect peste o întreagă împărăţie. Se poate totuşi observa că personajul este atipic, deoarece, spre deosebire de Făt-Frumos din basmele populare, acesta reuneşte atât calităţi, cât şi defecte. Nu se remarcă doar prin vitejie şi forţă supranaturală, ci şi printr-un comportament firesc, fiind respectuos, milos, sensibil, harnic, temător uneori, naiv şi slab alteori, dar dând dovadă de simţ moral şi de echilibru.

Caracterizarea directă

Trăsăt...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in