Povestea lui Harap-Alb

Povestea lui Harap-Alb” este un basm cult scris de Ion Creangă și publicat pentru prima oară în anul 1877, în revista „Convorbiri literare”. Opera se face remarcată prin împletirea atât de naturală a elementelor fantastice cu elemente specifice satului moldovenesc, acest lucru fiind dovedit de prezența proverbelor populare, a dialogului, a expresiilor specifice satului moldovenesc, dar și a unor personaje cu puteri miraculoase.

Întrucât este o operă care se regăsește atât în programa școlară, cât și în programa pentru examenul de Bacalaureat, este important să cunoști cât mai multe informații legate de construcția subiectului. Pentru a veni în sprijinul tău, echipa Liceunet ți-a pregătit un eBook care conține cele mai importante detalii despre basmul cult „Povestea lui Harap-Alb”, pornind de la semnificația titlului și până la felul în care criticii literari au perceput această operă.

eBook-ul se deschide cu un comentariu, în care am inclus toate detaliile esențiale despre basm. Apoi, dacă vrei să îți reamintești în amănunt cum este construit subiectul, poți citi rezumatul basmului, povestirea pe momentele subiectului sau eseul în care am inclus cele mai reprezentative secvențe. În cazul în care îți dorești să scrii un eseu precum cele pentru examenul de Bacalaureat, găsești aici o sursă de inspirație, printre cele mai reprezentative titluri fiind: tema și viziunea despre lume, particularități de construcție a unui personaj, relația dintre două personaje, particularitățile basmului cult și modul în care se reflectă o temă. În plus, vei putea citi o caracterizare a eroului principal, precum și a personajelor secundare (Spânul, Sfânta Duminică, Gerilă, Setilă, Flămânzilă, Ochilă, Păsări-Lăți-Lungilă, fata împăratului Roșu).

Totodată, eBook-ul mai conține și alte detalii importante de care trebuie să ții cont atunci când studiezi basmul cult „Povestea lui Harap-Alb”, printre acestea numărându-se: apartenența la genul epic, perspectiva narativă, demonstrația că opera este un bildungsroman, relația incipit-final și conflicte. Nu în ultimul rând, vei putea citi o fișă de lectură și un eseu despre cum au receptat criticii literari această operă.

 

Autori: Ana Maria Mureșan, Gianina Haneș, Alexandra Jebelean, Ioana Mititelu, Ioana Gane

Povestea lui Harap-Alb - Interpretarea textului literar

Editura Better Students

Timișoara

2022

ISBN 978-606-95457-1-3

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Povestea lui Harap-Alb

[78]
Review-urile utilizatorilor
  • 28.12.2015
    Scris de Elev in clasa a 12-a
    Eseul este foarte bun, sunt absolut încântată! :-) Este foarte util acest site, pentru că eseurile respectă limita de spațiu și itemii specifici examenului de bacalaureat, spre deosebire de diverse culegeri, care îți oferă comentarii foarte lungi și analizează elementele operelor literare „la grămadă”! Multe mulțumiri echipei „Liceunet”!
  • 26.09.2017
    Scris de Elev in clasa a 12-a
    as putea sa zic simplu pe intelesul tuturor complet cu toate informatiile necesare programei pentru bac deci il recomand maxim
  • 20.06.2021
    Multumesc,Liceunet!!!!
  • 08.05.2021
    Metodologie foarte bună. Terminologia de specialitate la nivel înalt.