Povestire

Citind acest material vei reuși să demonstrezi că opera „Ivan Turbincă” de Ion Creangă este o povestire. Profesorii noștri de limba și literatura română au inclus în acest material toate caracteristicile acestei specii literare, dar și exemple care demonstrează că textul „Ivan Turbincă” este o povestire. 

Naratorul povestirii poate fi, după caz, participant la acțiune (deci, unul dintre personajele prezente în cadrul narațiunii) sau narator-martor. În Ivan Turbincă, naratorul este martorul întâmplărilor prezentate în povestire, oferind cititorului impresia că participase la evenimentele petrecute («Mi se pare mie că și boierul, cât era de boier, luase frica turbincăi, de nu-i păru așa de rău după Ivan, care-i făcuse atâta bine»). Astfel, relația dintre narator și receptor este una strânsă, o caracteristică importantă a povestirii fiind oralitatea.

Întâmplările se petrec într-un timp trecut, chiar mitic, nedeterminat («Era odată»). Povestirea are un conflict puternic, și anume, cel dintre Ivan Turbincă și moarte. Acestui conflict i se adaugă și cel cu diavolii, însă, în opoziție cu moartea, personajul principal servește mai eficient drept element moralizator pentru cititorii operei”.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in