Comentariu literar

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Dănilă Prepeleac” este important să menționezi apartenența textului la o anumită specie literară, și anume, cea a basmului cult. Este întotdeauna de apreciat dacă știi data publicării textului popular studiat.

De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

Basmul cult „Dănilă Prepeleac” a fost scris de Ion Creangă în anul 1875, urmând să fie publicat …

...

Semnificația titlului

În ceea ce privește titlul basmului „Dănilă Prepeleac”, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deose…

...

Momentele subiectului

Recomandăm realizarea rezumatului basmului „Dănilă Prepeleac” ținând cont de structura sa, și adăugând, pe alocuri, elemente preluate din text. Un bun reper pentru a urmări corect structura basmului este reținerea momentelor subiectului întâlnite pe parcursul acestuia. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul basmului.

Exemplu

În expozițiune, basmul prezintă repere spațiale și temporale („odată”, într-un sat oarecare) nedeterminate concret. De asemenea, expozițiunea familiarizează cititorul cu personajele basmului: doi frați ce locuiau cu familiile lor în același sat. Fratele cel mare era bog…

...

Personaje

Personajele acestui basm (Dănilă Prepeleac) sunt, după cum urmează: Dănilă Prepeleac, soția și copiii lui, fratele său mai mare, Scaraoțchi și dracii acestuia. Personajul al cărui portret este cel mai bine definit în basmul „Dănilă Prepeleac” este chiar protagonistul. În redactarea caracterizării vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajului (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestuia.

Exemplu de caracterizare a personajelor

Dănilă este personajul principal al operei, fiind în același timp personaj masculin și individual. Autorul îl caracterizează în mod direct la începutul textului, prin comparație cu fratele mai mare al aces…

...

Basm cult

Înainte de a formula demonstrația cum că o anume operă literară (precum Dănilă Prepeleac) este un basm cult, primul și cel mai important lucru de reținut este definiția acestuia. Pentru a demonstra că „Dănilă Prepeleac” este un basm cult, trebuie să motivezi aceasta prin argumentarea prezenței trăsăturilor specifice acestei specii literare.

Exemplu

Ca specie, basmul este opera narativă, populară sau cultă, în care întâmplările reale se împletesc cu cele fantastice. Faptele sunt săvârșite atât de către personaje reale, cât și de cele cu puteri supranaturale. În general, în cadrul basmelor, personajele reprezintă forțele binelui si forțele răului, din a căror confruntare binele iese întotdeauna învingător, finalul fiind fericit.

Această specie literară se distinge prin anumite particularități specifice. Î…

...

Încheiere

În încheierea eseului sau a comentariului despre „Dănilă Prepeleac” poți apela fie la o opinie a unui critic literar, fie la reluarea unor idei-cheie pentr…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in