Apartenența la specie

Trebuie să demonstrezi că opera „Dănilă Prepeleac”, scrisă de Ion Creangă, și pe care este posibil să o studiezi în clasa a X-a la disciplina limba și literatura română este un basm cult, însă nu ai suficiente informații? Echipa Liceunet vine în ajutorul tău și îți pune la dispoziție un text pe care îl vei putea folosi deopotrivă ca sursă de inspirație, dar și pentru a înțelege mai bine opera lui Creangă și pentru a-i demonstra apartenența la specie. 

„Această specie literară se distinge prin anumite particularități specifice. În primul rând, povestea se deschide cu formula de început, specifică basmelor («era odată»), însă din ea lipsește continuarea («ca niciodată»), întrucât cititorului nu îi este prezentat un tărâm fantastic, ci un sat oarecare în care locuiau doi frați. În afara acestei informații, spațiul și timpul acțiunii rămân necunoscute, nedeterminate, sugerând astfel permanența acesteia și extinderea sa la nivel general (această poveste poate fi, așadar, a oricui).

În al doilea rând, basmul este conceput în proză, urmează un singur fir epic și conține un număr mic de personaje. Protagonistului (Dănilă Prepeleac) i se adaugă fratele mai mare al acestuia, familia sa și demonii care îl supun la probele din cadrul întrecerii. Demonii sunt personaje fabuloase, ceea ce reprezintă o altă caracteristică a acestei specii literare: prezența elementelor fantastice.

De regulă, basmul încorporează o ilustrare a unui scenariu iniţiatic, asemănându-se cu un bildungsroman.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in