Dănilă Prepeleac

Dănilă Prepeleac este un basm cult scris de către Ion Creangă și publicat pentru prima oară în revista „Convorbiri literare”, în data de 1 martie 1876. Textul are la bază folclorul românesc și prezintă aventurile lui Dănilă, un personaj naiv și imatur, care în urma unui troc dezavantajos și a luptei cu diavolul reușește să dobândească înțelepciunea.

La fel ca alte povești și povestiri ale lui Ion Creangă și basmul Dănilă Prepeleac este construit pe baza antitezei, de această ea realizându-se între cei doi frați. 

Totodată, această poveste este considerată o mostră de umor românesc, atrăgând atenția atât prin limbajul ingenios, cât și prin modul în care sunt construite personajele. Astfel, autorul reușește să descrie foarte vine satul moldovenesc și stilul de viață al țăranilor din acea vreme.

Pentru a te familiariza cu basmul Dănilă Prepeleac și pentru a înțelege în totalitate aceste text, te sfătuim să citești comentariul și fiecare dintre eseurile pe care le conține acest eBook. În felul acesta, redactarea rezumatului, conturarea profilului personajului principal sau întocmirea unei fișe de lectură nu vor mai reprezenta cerințe greu de rezolvat.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Dănilă Prepeleac

[2]
Review-urile utilizatorilor
  • 12.04.2019
    Scris de Elev in clasa a 7-a
    Foarte bun ! Multumesc !
  • 02.03.2021
    Scris de Elev in clasa a 9-a