Lock

Pupăza din tei

Lock

Episodul „Pupăza din tei” debutează cu plasarea în timp a întâmplării evocate „Mă trezește mama într-o dimineață din somn”, spațiul fiind, bineînțeles, Humulești, satul natal al lui Creangă. Încă din primul fragment suntem introduși direct în acțiune, mama lui Nică trezindu-l pe acesta dis-de-dimineață pentru a nu fi „spurcat” de pupăza din tei, pasăre care își avea cuibul pe dealul unde locuia moș Andrei, unchiul lui Nică: „Scoală, duglișule, înainte de răsăritul soarelui; iar vrei să te pupe cucul armenesc și să te spurce, ca să nu-ți meargă bine toată ziua?”. 

Odată trezit, Nică primește sarcina de a duce mâncare oamenilor angajați la prășit. Copilul se abate din drumul său cu scopul de a prinde pupăza, căreia îi purta pică pentru că îl trezea devreme în fiecare dimineață. Ajuns la tei, Nică cercetează scorbura cu mâna și prinde pupăza, însă, speriindu-se de creasta de pene a acesteia, o aruncă. Folosindu-se de un vicleșug, pune o lespede în gura scorburii pentru a prinde pupăza și își continuă drumul. Întrucât ajunge târziu, iar mâncarea este rece, Nică scapă cu greu de furia lingurarilor flămânzi. Ulterior, se întoarce la tei, prinde pupăza și o ascunde în podul casei. 

A doua zi, mătușa Măriuca sosește acasă la Nică spunând că pupăza, deșteptătorul satului, a fost furată. Ea îl acuză pe Nică de această faptă, întrucât a fost văzut prinzând pupăza și cere socoteală mamei lui. Auzind cele spuse de mătușa sa, Nică se sperie...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in