Rezumat

Rezumatul romanului „Amintiri din copilărie” cuprinde povestirea celor mai importante secvențe care se petrec de-a lungul celor patu capitole din care este compusă opera. De asemenea, în subcapitolele acestei pagini vei găsi o povestire mai amplă a celor mai semnificative episoade din „Amintiri din copilărie”.

„Din punct de vedere compoziţional, «Amintiri din copilărie» este compus din patru capitole, fiecare capitol cuprinzând la rândul său o serie de episoade diferenţiate tematic. Încă din primul capitol întâmplările relatate sunt fixate în timp ṣi spaţiu, mai exact, în copilăria lui Nică ṣi în Humuleṣti, satul natal al acestuia. Naraţiunea se povesteṣte la persoana I, Creangă îmbinând ingenios perspectiva maturului cu cea a copilului. Astfel, avem de-a face cu o perspectivă auctorială, care conferă autenticitate operei literare ṣi credibilitate faptelor prezentate. 

Primul capitol cuprinde episoade cunoscute precum «Caprele Irinucăi» sau «Calul Bălan». Accentul cade asupra ṣcolii, evidenţiindu-se importanţa pe care Smaranda, mama lui Nică, o acordă acestei instituţii. Înscris la ṣcoală, Nică participă alături de ceilalţi copii la cursurile ţinute de bădiţa Vasile, învăţătorul satului. Ca dar de ṣcoală nouă, părintele Ioan, tatăl Smărăndiţei, aduce la ṣcoală un cal de lemn – Calul Bălan – ṣi un bici – Sfântul Niculai – care vor servi drept instrumente de pedeapsă pentru elevii nesilitori. Amuzată de situaţie, fiica preotului este prima pedepsită, ea stârnind mila celor din jur, care se uitau speriaţi.

După ce bădiţa Vasile este...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in