Operă epică

Genul epic cuprinde toate operele narative în care se relatează fapte și întâmplări realizate de personaje și povestite de narator. Una dintre speciile literare care aparține genului epic este romanul, acesta având la bază trăsăturile specifice epicului: personaje, narator, acțiune plasată într-un context spațio-temporal etc. O astfel de operă epică este și „Amintiri din copilărie”, romanul autobiografic al lui Ion Creangă, publicat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acest roman surprinde formarea copilului Nică a lui Ștefan a Petrii, urmărindu-l din primii ani de viață, până devine „holtei, din păcate!”. Originalitatea creației constă într-o împletire armonioasă a umorului cu ironia și jovialitatea exprimării, Creangă impresionând cititorii prin stilul jovial pe care îl abordează.

Ca în orice operă epică, și în „Amintiri din copilărie” autorul își exprimă în mod indirect sentimentele, gândurile, ideile, prin intermediul personajelor și al acțiunii. Astfel, Creangă este nostalgic pe tot parcursul romanului, el retrăind momente unice, de neuitat din copilăria sa. Melancolia pe care autorul o transmite este resimțită în fiecare episod relatat, amintirile copilăriei copleșindu-l: „Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești […] parcă-mi saltă și acum inima de bucurie!”.

De asemenea, fiind o operă epică, „Amintiri din copilărie” are la bază trei elemente esențiale: acțiune, personaje și narator. Din punct de vedere compozițional, acțiunea se întinde pe patru capitole, fiecare capitol cuprinzând la rândul său o serie de episoade diferențiate tematic. Încă din primul capitol întâmplările relatate sunt plasate într-un context spaţio-temporal, această fixare fiind specifică operelor epice. Mai exact, întâmplările au loc de cele mai multe ori în Humulești, satul natal al lui Nică. ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in