Operă epică

Genul epic cuprinde toate operele narative în care se relatează fapte ṣi întâmplări realizate de personaje ṣi povestite de narator. Una dintre speciile literare care aparţine genului epic este romanul, acesta având la bază trăsăturile specifice epicului: personaje, narator, acţiune plasată într-un context spaţio-temporal etc. O astfel de operă epică este ṣi „Amintiri din copilărie”, romanul autobiografic al lui Ion Creangă, publicat la sfârṣitul secolului al XIX-lea. Acest roman surprinde formarea copilului Nică a lui Ştefan a Petrii, urmărindu-l din primii ani de viaţă, până devine „holtei, din păcate!”. Originalitatea creaţiei constă într-o împletire armonioasă a umorului cu ironia ṣi jovialitatea exprimării, Creangă impresionând cititorii prin stilul jovial pe care îl abordează.

Ca în orice operă epică, ṣi în „Amintiri din copilărie” autorul îṣi exprimă în mod indirect sentimentele, gândurile, ideile, prin intermediul personajelor ṣi al acţiunii. Astfel, Creangă este nostalgic pe tot parcursul romanului, el retrăind momente unice, de neuitat din copilăria sa. Melancolia pe care autorul o transmite este resimţită în fiecare episod relatat, amintirile copilăriei copleṣindu-l: „Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti […] parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!”.

De asemenea, fiind o operă epică, „Amintiri din copilărie” are la bază trei elemente esenţiale: acţiune, personaje ṣi narator. Din punct de vedere compoziţional, acţiunea se întinde pe patru capitole, fiecare capitol cuprinzând la rândul său o serie de episoade diferenţiate tematic. Încă din primul capitol întâmplările relatate sunt plasate într-un context spaţio-temporal, această fixare fiind specifică operelor epice. Mai exact, întâmplările au loc de cele mai multe ori în Humuleṣti, satul natal al lui Nică. ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in